Northcoast Behavioral Healthcare Campus Expansion

Ohio Department of Mental Health & Addiction Services (OhioMHAS)

Hasenstab Architects provided architectural and interior design services for a 258 bed, 297,876 square foot regional psychiatric facility – Northcoast Behavioral Healthcare.  The project was a campus consolidation, replacing aging hospital buildings on two campuses (Northfield & Cleveland) and merging services onto a single campus site at the existing Sagamore Hills facility. After an initial site preparation phase, new additions of approximately 200,000 square feet were added to unite the three existing buildings into a single, contiguous facility. This portion of the project was completed in October 2015.

Hasenstab Architects – along with healthcare consulting firm, Bardwell & Associates – provided planning and programming services as part of a broad-based planning team – directing efforts to define a mission and vision for this new behavioral healthcare facility.

The program outlined a plan to enhance the quality of care for mental health patients by providing a setting which facilitates effective, best practice-based care giving, and improved operations and support functions.

Eight new patient units were added for a total of 10 patient units to serve the facility. Each unit will includes: 18 private rooms with private bathrooms, 4 semi-private rooms, centralized nurses’ stations, a patient dining room, open living spaces, group rooms, consultation spaces, an intensive care room with Ante Room, an exam room, patient laundry, residential courtyard and direct access to support staff space. This design incorporates the best aspects of an On-Unit Treatment Concept while providing limited, but enhanced off-unit experiences.

The new facility also has a dedicated admissions space with holding bays, exam rooms and processing area.

The design of the patient units provides for clear sightlines to enhance patient and staff safety, as well as numerous opportunities for therapeutic interaction. The overall design allows for flexibility in managing patient security and circulation within various outdoor spaces. The final result is a facility that provides a secure, functional and flexible environment – engendering effective care-giving, ease of maintenance and adaptability for future changes in treatment programs, staffing and technology.

The final phase of the project, which was completed in Summer 2016, reused and renovated the existing campus buildings, including two existing patient units, and provided a social center with meeting areas, a game room, lounging spaces, a music/multipurpose room and meditation area.

This project is LEED® Certified.

Photo Credit: ©2015 Scott Pease Photography

More Projects