Before and After

Vertical Addition

Wooster Community Hospital

The two-story vertical addition to Wooster Community Hospital added two new patient floors and included the consolidation of all hospital patient rooms into a new patient tower. One of the floors included the hospital’s new Joint Center, as well as a patient rehabilitation area. Hasenstab Architects provided programming, architectural and structural design services.

Hasenstab Architects was faced with the challenge of integrating the aesthetics of a new two-story vertical addition with an existing two-story facility to provide a cohesive design which eliminates the appearance of two separate structures. The solution involved utilizing materials which are similar to the existing structure and incorporating several design features to enhance the original design aesthetic. The program also required extensive coordination with several of the infrastructure services, including the mechanical air distribution and plumbing systems.

From an operational standpoint, another challenge was to provide a plan which improved staff efficiencies on patient units, while working within the existing building perimeter and configuration. This was accomplished by creating a better distribution of staff support facilities and integrating a hybrid of centralized and decentralized nursing stations.

More Projects