Gateway Center

Stark State College

Stark State College, in Canton, Ohio, wanted to consolidate all of their student services, formerly located in various places on campus, into one location. This location had to be very visible, accessible, and identifiable to visitors on campus.

After reviewing several options, which included renovation and new construction, Hasenstab Architects designed an addition to the Center for Entrepreneurship to create the Gateway Center. Befitting its name, the Gateway Center is a one-stop shop for student services, a “portal” to the College, with an emphasis on personal attention to students relating to educational and career goals.

The prominent metal panel “sail” serves as an identifying and orienting element for visitors. The materials used for the building relate to the adjacent building to provide a cohesive appearance, yet the curved building face distinguishes the building as unique.

The Gateway Center is designed to accommodate a future second floor, aligned with the adjacent building. This factor, combined with marginal soils on the building site, necessitated the use of rammed earth piers for soil improvement. This system allowed an economical conventional spread footing system to be used over the improved building pad.

The project was designed over an abbreviated time frame to enable grant application, approval, and expenditure of grant funds within required parameters.

After reviewing several options, which included renovation and new construction, Hasenstab Architects designed an addition to the Center for Entrepreneurship to create the Gateway Center. Befitting its name, the Gateway Center is a one-stop shop for student services, a “portal” to the College, with an emphasis on personal attention to students relating to educational and career goals.

The prominent metal panel “sail” serves as an identifying and orienting element for visitors. The materials used for the building relate to the adjacent building to provide a cohesive appearance, yet the curved building face distinguishes the building as unique.

The Gateway Center is designed to accommodate a future second floor, aligned with the adjacent building. This factor, combined with marginal soils on the building site, necessitated the use of rammed earth piers for soil improvement. This system allowed an economical conventional spread footing system to be used over the improved building pad.

The project was designed over an abbreviated time frame to enable grant application, approval, and expenditure of grant funds within required parameters.

Photo Credit: © 2015 Scott Pease Photography

More Projects